-0515-442328-

donderdag 19 september 2013

is minder sociaal a-sociaal?

Er is een steeds groter wordende groep mensen die het tempo van onze maatschappij niet meer bij kan houden. De druk op de sterkste die wel mee kunnen komen wordt in (financiele zin) steeds groter. We kunnen de zorgkosten straks, op deze wijze niet meer ophoesten. Er worden nu al sterke keuzes gemaakt die de inzet van een tweedeling in de maatschappij nog vele malen sterker zal laten worden, dan dat die nu al is.

Mijn vriendin Doris van Kliniek voor tandheelkunde Sneek vertelde me al dat alle voortgang die we hebben gemaakt in de preventieve zorg, nu met name door de eigen bijdrage, bij de sociaal zwakkere mensen niet meer wordt gebruikt. We zullen over een aantal jaren een toename zien in hartfalen en darmkanker vanwege het achterwege laten van de preventieve, tandheelkundige zorg.
Ook op het gebied van studeren zien we een sterke ontwikkeling in deze tweedeling. Vanwege de stufi is het tempo om te studeren dermate hoog geworden dat de studenten niet meer toekomen aan een sociale ontwikkeling, tenzij ze beschikken over een sponsor. Niet alleen dat maar ook het feit dat een tweede studie (ernaast) niet meer te betalen is, maakt dat we straks niet meer zullen beschikken over toptallenten, tenzij ...
Een netwerk opbouwen kost ook een hoop tijd, en geld! En nooit eerder was een sterk netwerk zo belangrijk als dat dat nu in economische minderen tijden is. De kinderen van, krijgen nu nog wel een baan en de andere kinderen zitten vol frustratie de ene na de andere brief te printen.
Mee doen is nog nooit eerder zo moeilijk geweest, en juist nu moeten we van een verzorgings- naar een participatie maatschappij. Wat kan je dan nog wel doen om maar ervoor te zorgen dat je aan de "goede"kant van de scheidslijn blijft?

  • Zorg ervoor dat je fit blijft, ga lopen, fietsen of wat dan ook. Heel veel beweging kost je geen geld.
  • Zorg dat je je arbeidsritme vast blijft houden, ga solliciteren naar stageplaatsen en ga daar aan de slag met je talent. Zo blijf je je vak uitoefenen, je netwerk vergroten en de gun factor voor jou neemt enorm toe!
  • Ga studeren, gewoon zelf. Dat kan prima middels sites als MOOC, maar ook gewoon naar een bieb heeft je veel te bieden!
  • Probeer preventieve zorg te ruilen met de zorgaanbieder. Jij maakt bv. de tuin netjes in ruil voor een behandeling.
Het vergt nogal wat doorzettingsvermogen en discipline. Maar het alternatief is geen goede optie.
Ik ben benieuwd naar jou idee hierover, laat je me wat weten?
Wees welkom, de polletjes Watersport camping Heeg
https://www.facebook.com/campingheeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten