-0515-442328-

maandag 31 december 2018

altijd rusteloos en nooit af!

De samenleving stelt nieuwe eisen. Onze gasten hebben veranderende behoeften. We zullen dus altijd in beweging en ontwikkeling moeten zijn. Onze camping is nooit af en ons werk zal nooit klaar zijn! Dan is het wel handig wanneer we een merkbox hebben met daarin o.a. onze integrale visie.

Maar het is ook erg helpvol om over veel en voldoende data te beschikken. Zo maken we niet alleen keuzes die bij onze visie past, maar ook bij onze data. Steeds vaker zal de technologie ons beter gaan helpen bij het maken van de juiste keuzes. Het is niet de gast die ons vertelt waar die wel of geen behoeften aan heeft. Steeds vaker zal zijn gedrag laten zien waar hij van houdt. Een gast kan wel vertellen dat hij heel erg van kitesurfen houdt, maar als hij nooit met een kite op het water te vinden is, maar alleen op het strand naast zijn kite ligt te chillen, dan moet je je toch ergens eens gaan afvragen of het wel zin heeft om de nieuwste kites te gaan verhuren? Of hij houdt van heerlijk gezond eten, daar heb je je kaart in het strandbarretje op af gesteld, maar je ziet hem vaker met een zak friet van de snackbar uit het dorp voorbij fietsen. Tsja, dan kan je beter maar op het gedrag af gaan, dan op het sociaal wenselijk antwoord dat hij braaf had gegeven tijdens een diepte interview!
Dus blijven we hongerig onderzoeken, kijken, luisteren en analyseren. We blijven proberen, testen en ontwikkelen. We blijven bijstellen. We blijven....rusteloos en nooit af!

We wensen jou en je familie een machtig mooi, rusteloos 2019 en mocht je even je leven willen vertragen en versimpelen, weet dan dat onze camping een mooie lokatie daarvoor is! Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg

donderdag 27 december 2018

juist in detail maak je het verschil in gastbeleving!

Het zijn de kleine dingen die het doen! En zo is het juist ook in de gastbeleving. De gastenbeleving is een simpele optelsom van allemaal (kleine) raakmomentjes in de customer journey. Logisch dat je jaarlijks kijkt wat jij voor micro momenten biedt die het verschil maken voor jouw doelgroep.

In de hotelkamer niet alleen handige kleine shampoo en zeep, maar ook een papieren plattegrond van de regio. In een winkel niet alleen maar waar die je kunt kopen, zoals kleding. We slaan al lang niet meer stijl achterover van een kop (goede) koffie die je dan aangeboden wordt. Dat is al bijna algemeen goed geworden. Net als een leestafel in een kleding winkel. Maar wat te denken van ook duidelijk aangeven dat er vanzelf een toilet beschikbaar is. Een mooi voorbeeld hiervan zie je in de foto bij deze blog!
Jaarlijks kijken we juist nog eens even naar onze kleine micro momentjes. Waar kunnen we deze verrassend verbeteren voor onze gasten? Waar kunnen we tegen een redelijke kostenpost, hier wat opmerkelijks doen? De ene keer is het een heel klein stickertje dat we gebruiken om onze enveloppen van de poststukken, extra te dichten. De andere keer is het een klein lavendel geurtje dat we op de hoofdkussens van de chalets spuiten, net voor aankomst van onze gasten. Zo kunnen onze gasten nog lekkerder en ontspannen slapen! En dat draagt weer precies bij aan dat wat we onze gasten willen meegeven. Meer energie (omdat ze beter uitgerust zijn), meer inspiratie (he, dat zou ik thuis ook makkelijk kunnen doen!), en vooral meer verhalen waardoor ze die wellicht door gaan vertellen aan hun vrienden en familie. Zo blijft het gezellig druk op onze camping.
Welke details heb jij onlangs nog toegevoegd aan je gastbeleving? En welk effect had dat? We zijn benieuwd, laat je het ons weten? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

dinsdag 25 december 2018

leef in (v)rede


Wanneer je je boeren verstand gebruikt, maak je al heel wat bewustere keuzes. Dat is zeker zo. Maar ook staat vast dat de kennis die nodig is om een camping te runnen, vandaag de dag nog wel wat meer van je kennis niveau vraagt. De keuzes die we maken, kunnen wereldwijd grote impact hebben. Neem nu alleen al de wijze waarop we met energie of afval omgaan? De keuzes die wij hierin maken hebben wereldwijde impact!

Wat ik hier aan fossiele brandstoffen gebruik, geeft vooral elders op de wereld de ellende! Neem nu even een ritje met de auto. Heerlijk dat ik dat ding heb. Het geeft me vooral een gevoel van vrijheid! Ik kan hem pakken wanneer ik maar wil. Maar er hangt wel een schaduwzijde aan dat gebruik. Ik stoot door het gebruik van mijn auto, weer heel wat CO2 uit. Ook al heb ik gekozen voor een heel brandstof vriendelijke auto.
Ruth, een goede vriendin van ons, is net terug uit Sint Maarten. Ze had daar gezeild. Maar op haar foto's was duidelijk te zien dat de schade van de orkaan Irma, nog steeds overal heel goed te zien was. De mensen hebben gewoonweg de middelen niet om alles weer te kunnen repareren en op te ruimen.
Het beste wat ik kan doen is zo veel als mogelijk mijn auto ritjes te combineren. Dus als ik toch al naar Utrecht ben gegaan voor een congres, ga dan ook direct om de hoek op visite bij onze zoon, of mijn ouders bv. Als ik toch ga rijden, kijk dan of iemand nog ook die kant op moet gaan en neem die mee!
Het zijn allemaal al kleine dingetjes, ze helpen iets, en dat is fijn. En zo kunnen we ook nadenken over de aanschaf van meubelen, kleding en noem maar op. Ik probeer ze alleen nog maar te kopen als ik ze echt nodig heb. En het meeste heb ik al, dus heb ik niet veel meer nodig!
Maar de dingen die echt groots effect hebben, bv. een volledig elektrische auto op zelf opgewekte elektra, die hebben we (nog) niet. Warmte terugwin pompen, hebben we niet. De berg afval die we samen met onze gasten wekelijks produceren, we hebben die nog niet echt heel veel kleiner weten te maken. Minder vlees eten doen we. Korter douchen of minder vaak in bad liggen, doen we. Minder kleding wassen en meer buiten laten luchten, doen we. Kortom, het zijn vooral de kleinere dingetjes die we doen. We letten er dus op. We doen ons best. Maar er moet nog heel veel meer gebeuren. Uiteindelijk moeten we naar NUL NEGATIEVE IMPACT. En op die manier dragen we niet alleen met onze camping bij aan een wereld waarin we minder CO2 uitstoten, maar ook waar meer vrede kan zijn. We zijn natuurlijk maar een heel kleine speler, op wereld niveau. Maar als alle kleine spelers, hun eigen steentje bijdragen, dan kunnen we met elkaar toch weer heel veel impact creëren. Want meer CO2 betekent ook, meer natuurrampen als zo'n Irma orkaan. Dat betekent meer plunderingen en andere onrust. Meer klimaat vluchtelingen, dus......meer sociale onrust, en dat terwijl we meer vrede willen! Laten we ons verstand goed gebruiken en net zo lang, zo hard blijven werken aan NUL NEGATIEVE IMPACT. Hoe doe jij dat? Maak je je ook druk over de CO2 uitstoot? Welke stappen heb jij genomen? We zijn benieuwd, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.




donderdag 13 december 2018

zo stellen ze bij Google hun medewerkers op hun gemak

Midden op de Zuidas in Amsterdam, ergens op de 15e verdieping staat een caravan. Eerst is die in vier grote brokken gezaagd, en vervolgens naar boven gesleept. Daar hebben ze deze "kip" weer zorgvuldig aan elkaar geknutseld. Deze kip is neergezet midden tussen alle bureau's van hard werkende medewerkers. En dat is niet voor niets!

We zijn hier bij Google en alles ademt naar plezier, verwennen en hard werken. Dat gaat hier echt hand in hand. Want, zo is de filosofie, hard werken kan alleen, wanneer mensen zich hier helemaal op hun gemak voelen. Daar hoort keihard lekker en gezond eten en drinken bij. Maar ook speel elementen als skippyballen en dus deze kip! Massages kunnen de medewerkers hier krijgen en regelmatig worden er teamuitjes verzorgt. Je snapt natuurlijk wel dat toen ik dat hoorde, dat ik graag hun bestemming voor hun teamuitjes zou willen worden. En, ik mag een voorstel sturen, dus je begrijpt dat ik helemaal blij weer naar huis keerde!
Maar ik kwam hier om te leren van Google. Wil ik hard werkende medewerkers, dan moet ik ervoor zorgen dat ik ze helemaal op hun gemak kan stellen. Daarom proberen we altijd met het hele team s'morgens rond tien uur, koffie te drinken. Zo zien we elkaar, kunnen we elkaar in de ogen kijken. Horen we hoe het met iedereen gaat. Vragen we ook vooral, hoe gaat het? Lukt het allemaal? Ook prive of misschien wel JUIST ook prive! Hoe kan het dat de toiletten voor onze medewerkers op de camping heel wat minder leuk zijn dan voor onze gasten? Hebben we voor onze gasten heerlijke zeepdispensers, een fleurig bloemetje, maar we hebben dat niet op het toilet voor onze medewerkers? Wat stom eigenlijk, en ik vraag me af waarom ik daar niet eerder aan heb gedacht? Vaak hebben we bij de koffie wel een lekkere koek. Maar of dit nu een gezonde koek is? Waarom heb ik daar nooit eerder over nagedacht? Kennelijk heeft Google wel gekeken waar je in je vrije tijd goed kan ontspannen en hebben ze daarom een caravan met een hoop moeite op hun 15e verdieping geplaatst! Ik weet wat ik ga doen als we straks weer met elkaar aan de koffie gaan zitten. Ik ga vragen hoe zij als liefste zouden zien hoe hun toilet eruit zou moeten zien en wat voor lekkers en gezonds we zouden kunnen aanbieden bij de koffie!
Ik ben benieuwd, wat doe jij om je medewerkers op hun gemak te voelen? We zijn benieuwd, laat je het ons weten? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

maandag 10 december 2018

je medewerkers zijn de verpersoonlijking van je visie, missie en strategie!

Onze merkbox, we hebben hem zeker 1 x per week op onze tafel staan! Omdat we onze missie, visie en strategie wekelijks weer goed onder ogen willen hebben. Niet omdat we die box nu zo leuk vinden (ook) maar vooral omdat we niet willen gaan zwalken. De verpersoonlijking van onze visie, missie en strategie zijn wel onze medewerkers.

Zij voelen zich aangetrokken tot onze, misschien wel iets ongewone camping.Met onze iets ongewone missie, visie en strategie. Zo trekken we voor ons de allerbeste medewerkers aan. Die ons passen als een goed maatpak. En zij versterken weer onze missie, visie en strategie! Zo maak je de cirkel rond. Maar medewerkers en deze tijd, het is geen eenvoudige opgave. Overal waar ik kom, hoor ik dat er een schreeuwend tekort is aan medewerkers. Zo ook bij ons!

Al maanden zijn we opzoek naar een tuinman, na weken hadden we gelukkig een nieuwe schoonmaakster gevonden om zo onze Moniek te kunnen vervangen die langdurig ziek thuis zit door een nare val bij haar thuis van de trap. Nu is het winter, is de druk er voor ons een beetje af. Kunnen we door zelf net wat harder te werken, de afwezige tuinman wel wat opvangen.

Al weken zijn we naarstig opzoek naar nieuwe stagiaires. Als het kan afstudeerstagiairs vanuit verschillende vakgebieden. Was het een paar jaar geleden nog simpel om aan afstudeerstagiairs te kunnen komen, vandaag de dag is het werkelijk een hele toer. Misschien weet je wel dat we als liefste 3 hooguit 4 afstudeerders tegelijkertijd hier laten starten. Dan kunnen we in gezamenlijkheid goed de persona ontwikkelen, hebben we discussies met elkaar. Komen we samen, sneller tot de kern! En het is natuurlijk ook veel leuker, zo samen met elkaar. Maar raad eens wat; Vorig jaar hadden we maar 1 afstudeerstagiair en dit jaar lijkt het er op dat het weer niet gaat lukken om drie studenten hier te krijgen. Want de markt heeft ontdekt dat als je geen medewerkers kan vinden, je dan misschien ook al wel wat kan hebben aan stagiaires. Nu kan je als afstudeerstagiair overal wel aan de slag. En dan ga je toch kijken waar je zelf als liefste wil werken. Ga je voor gemak en zoek je wat bij je kamer om de hoek? Of trekt het avontuur van het buitenland? Of ga je daar waar je het meest kan gaan verdienen? In al die gevallen, leggen wij het af tegen de andere stage biedende organisaties. Maar zoek je een uitdagende afstudeerplaats waar je veel kan leren omdat de onderzoeksvragen ongewoon en uniek zijn? Zoek je een stageplaats waar je begeleid wordt met de design thinking methode? Zoek je een stageplaats waar goed zijn voor de gasten, de regio en moeder aarde hand in had met elkaar gaan, dan ben je hier bij het juiste adres.
Kortom, de tijden zijn anders. Nog nooit eerder was het zo belangrijk om ervoor te zorgen dat wat we te bieden hebben, zo goed mogelijk past bij de wensen van onze (toekomstige) medewerkers en stagiaires. Een wezenlijk onderdeel daarvan is onze missie, visie en strategie. Daar moet een (toekomstig) medewerker en stagiair zich helemaal bij thuis voelen. Onze missie, visie en strategie passen niet alleen bij de persoonlijkheden van onze gasten, maar zeker ook bij die van onze (toekomstige) medewerkers voor onze camping. Hoe zit het binnen jouw organisatie en de missie, visie en strategie? Passen die ook als geen ander bij jullie (toekomstige) medewerkers? We zijn benieuwd, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

donderdag 6 december 2018

collectief voor aap staan!

Collectief voor aap staan, of liever, in dit geval het haasje zijn. Het kan enorm helpen om hernieuwde energie te laten stromen door je team. De after lunch dip, een moeilijk proces aan het doorakkeren, het zijn allemaal van die momenten waarbij je af en toe echt snakt naar hernieuwde energie. In de groep het haasje zijn, gaf me trouwens ook enorm veel plezier!

We hadden net de lunch achter onze kiezen. Een klassiek moment waarbij ik last heb van een after lunch dip. We gingen even een spelletje doen. Maakte een kring met elkaar en gingen om beurten een beest uitbeelden na een bepaald teken. Natuurlijk zie je er dan belachelijk uit. Maar iedereen zag er af en toe belachelijk uit. Omdat het spelletje ook nog met een hoop dynamiek werd gespeeld, werd er ook een appel gedaan op je reactie vermogen.
Het spelletje duurde al met al misschien 5 minuten. Maar de energie die daardoor door mijn donder ging stromen, was vele malen effectiever dan wat dan ook. Waarom doen we dit niet standaard bij ons op de camping? Waarom doen we dit niet halverwege een vergadering? Tuurlijk, heel af en toe doen we van dit soort energisers. Maar het stomme is, dat we het dan even doen, kort daarna nog eens. En dan is het alweer weggezakt en doen we het vrijwel niet meer!
Wat ongelofelijk stom, want iedereen wil toch gewoon medewerkers hebben die vol plezier en energie aan de bak gaan?
Hoogste tijd om me te gaan verdiepen in de verschillende energisers. Ken jij misschien nog een leuke? Laat je het ons weten? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

woensdag 5 december 2018

ideeen verzamelen

Overal en ergens probeer ik mijn ogen en oren wijd open te houden om zo nieuwe ideeen te zien en horen. Tuurlijk is dat nog niet genoeg.
Soms heb ik nl. een probleem op onze camping, waarvoor ik niet zomaar even een goed antwoord weet! Dan moet je echt even gaan zitten en zoveel mogelijk ideeen verzamelen. Liefst met zoveel mogelijk mensen!

Wanneer je op google gaat zoeken naar hoe je meer ideeen kunt krijgen, dan vind je zomaar honderden oplossingen hiervoor. De meest bekende vorm is wel om die ideeen op kleine post-it papiertje kort te beschrijven. Voor elk idee een klein briefje die je bv op het raam plakt. Op een goed moment merk je wel dat je helemaal geen nieuwe ideeen meer hebt. Je bent toe aan inspiratie. Wanneer je met meerdere mensen voor hetzelfde probleem, oplossingen zoekt. Zal je merken dat de ideeen van andere, jou ook weer inspireren. Misschien schiet er nog een of meedere ideeen door je hoofd. Maar ook dan ben je op een goed moment, helemaal leeg. je weet echt niks meer, of toch? Bedenk dan bv. hoe Trump, Tarzan, de Dalai Lama of Dagobert Duck dit zouden oplossen? Wedden dat je nog wel weer wat nieuwe ideeen krijgt.
En als je alles gewoon nog even een paar dagen laat hangen, dan vliegt er vast nog wel de komende dagen een goed idee door je hoofd. Hoe meer van deze ideeen je weet te verzamelen, hoe groter de kwaliteit van je uiteindelijke idee. Er zal overlap zijn tussen de opgeschreven ideeen. Je zal misschien twee ideeen kunnen samenvoegen waardoor het nog sterker zal worden.
Ik vind het altijd heerlijk om lekker mijn brein creatief aan het werk te zetten. Bijna niets leukers dan dat. Terwijl in basis een probleem hebben natuurlijk niet zo aantrekkelijk is! Maar het oplossen van problemen voor de camping is natuurlijk wel heel erg leuk!!

En mocht je echt geen leuk, passend idee hebben kunnen vinden, bel me gerust op! Ik denk graag even met je mee! Voor welk probleem zoek je passende oplossingen? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

vrijdag 30 november 2018

old ways won't open new doors

Deze tijd vraagt om op een andere wijze onze camping te organiseren. De oude manieren werken niet meer voor ons. Dus moeten we nieuwe strategieën testen om te kijken of die misschien wel gaan werken. Garanties krijgen we niet. Maar als we niets veranderen, gaat het zeker niet slagen!

Nog niet eerder was er zoveel creatief denkvermogen nodig om vernieuwend te kunnen zijn. Heel veel is al geprobeerd, dus daar gaan we het niet meer helemaal mee redden! En als je nu veel creatief denkvermogen nodig hebt, dan weet je een ding zeker: Dan moet je dat niet gaan zoeken bij oude medewerkers van 30plus. Dan moet je het vooral gaan zoeken bij jongelingen! Die durven nog goed: out of the box te denken. Die denken nog niet in beperkingen. Die zijn veel vrijer en misschien zelfs nog wel wat rebelser! Precies wat we nodig hebben!
Omdat de oude strategieën en samenwerkingen niet meer (zo snel) zullen leiden tot vernieuwing, zijn we ons gaan aansluiten bij de Innovatie Expeditie. Samen met een hoop jongeren, en begeleidt door professionals, zijn we vier weken lang aan de slag gegaan met design thinking. En of dat wat heeft opgeleverd. Niet alleen concreet nieuwe ideeën die we verder uit kunnen gaan werken, maar zeker ook een aantal nieuwe inzichten. In de doelgroep van onze camping, in de toekomst, kortom in extra kennis en kunde.
We zijn praktisch door het proces van design thinking begeleid. Kortom het was een avontuurlijke ervaring waar we weer veel aan hebben gehad! Er zijn weer nieuwe "luikjes en deuren"in mijn hoofd open gegaan. Want een ding weten we zeker, old ways won't open new doors!
Wanneer is er voor het laatst bij jou een nieuw luikje of deurtje open gegaan? We zijn benieuwd, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

dinsdag 27 november 2018

heb jij nog tips voor het nachtkijkers film festival?

Vanmiddag ga ik naar ze toe. De filmmakers die het filmfestival afgelopen jaar op onze camping hebben georganiseerd. We gaan doornemen wat nu de eerste keer niet helemaal optimaal liep, en kijken hoe we het beter kunnen doen. Maar we gaan ook kijken of we het volgend jaar weer gaan doen en natuurlijk hebben we dan de ambitie om het nog beter, groter te organiseren. Daarvoor hebben we wel ook jouw hulp nodig! Heb jij tips hoe we meer mensen kunnen bereiken?

Eind Augustus en de eerste twee dagen van september, Nachtkijkers Film Festival. De eerste keer dat dit plaats vond. Gedurende het weekend hoorde we vooral heel positieve reacties. En we konden ons daar alleen maar bij aansluiten! Wat een gezellige drukte, wat een fijne sfeer en wat een leuke mensen. De dames hadden aan vrijwel alles gedacht! Echt indrukwekkend! Zelfs het weer was goed, niet teveel wind en droog, wel fijn voor als je buiten in de open lucht films gaat vertonen! Het enige dat gezegd kon worden was dat het s'nachts al best koud was, vooral als je zo stil zit. Maar goed daar kan je je op kleden en ikzelf had me heerlijk in een warme slaapzak gehesen, ook prima!Zover afgelopen jaar. Als er nu nog een grote wens overblijft dan is het wel dat we niet ruim 100 gasten wensen, maar wel 175 mensen. Dan lukt alles wat beter, is er meer budget voor nog meer leuke dingen.
We kunnen jouw hulp goed gebruiken, hoe kunnen we meer mensen bereiken? Heb jij ingangen bij de pers? Zouden we aankondigen naar je mogen sturen, die jij wilt delen op je social media kanalen? Heb je een goed idee hoe we nog meer mensen kunnen bereiken? Al je hulp hierbij is heel helpvol voor dit festival! Je kunt me direct bellen of mailen, dan kan ik het vanmiddag nog meenemen naar de dames! En natuurlijk mag je dit bericht ook al delen, wie weet kan je collega, vriend of zus ons wel helpen, heel graag! Bedankt voor je tijd en ik kijk uit naar je reactie! Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

performance

Vier weken lang zijn we bezig geweest in de Innovatie Expeditie. Vier weken lang hebben we onderzoek gedaan o.b.v. design thinking. En gister was het zover, we gingen ons onderzoek pitchen. Nog even werden we meegenomen in hoe dat ook alweer moest, pitchen.

Een pitch is een je verhaal binnen een heel korte tijd (1-2 min.) zo onder de aandacht te brengen, dat de ander enthousiast raakt. Niet alleen het verhaal moet dan goed zijn, je hele performance zeker ook! We krijgen een inspirerend filmpje te zien, kijk zo doe je dat dus!
  • Je neemt het initiatief
  • Je weet mensen te boeien, te raken
  • je bent eerlijk, persoonlijk en zorgt dat je een hoge gunfactor krijgt
  • je bent vooral, JEZELF
Het lijkt allemaal zo simpel, maar dat is het niet! Ik sta nu niet bekent als moeite hebben om het initiatief te durven nemen. Misschien zelfs in tegendeel. Toch ligt dit wel erg aan de context. Misschien geloof je het niet, maar ook ik heb momenten die me naar de keel grijpen wanneer ik me niet echt comfortabel voel. Dan is het initiatief nemen opeens ook voor mij niet zo makkelijk!
Mensen weten te boeien en te beraken is sowieso heel moeilijk. Het is belangrijk om te weten voor wie je gaat pitchen, welke belangen hebben ze, welke wensen en behoeften. Kortom, er is een groot inlevingsvermogen nodig om te weten hoe je bij deze mensen de juiste snaar weet te raken en ze te kunnen boeien. handig, misschien zelfs essentieel is dan om te weten waar hun pijn is. Als je dat weet, dan weet je vast ook makkelijker om die pijn op te kunnen lossen!
Eerlijk en persoonlijk zijn, is een voorwaarden om van hart tot hart te kunnen spreken. Om de gunfactor te kunnen krijgen, is dit een voorwaarden!
en dan de laatste, wees jezelf. Gebruik de woorden die je normaal ook gebruikt, kleed je zoals je bent, ga je geen maniertjes aanleren en showen. Laat vooral jezelf zien. Want speel je een ander, dan heeft alle inspanning vrijwel geen zin meer. De mensen die je aanhoren, prikken anders zo door je acteren heen! Een goede performance, is het halve werk! En dan nog een tip, gister merkte ik weer dat het oefenen van de pitch enorm helpt. Bij elke geoefende pitch, werd die beter! Wanneer heb jij voor het laatst gepitcht en hoe ging dat? Laat je het ons weten? Wees welkom de polletjes Watersportcamping Heeg

vrijdag 23 november 2018

Graaicultuur

Er zijn momenten waarop ik me bijna niet kan inhouden. Ik ben dan enorm hebberig. Wil alles wel hebben. Alles wat te maken heeft met mijn kennis vergroten bv. Ken je dat, bij een groot event kan je kiezen uit verschillende workshops. Maar eigenlijk wil ik ze dan allemaal wel....
Dezelfde hebberigheid heb ik wanneer ik me omring met creatieve geesten. Ik wil wel met iedereen praten. Ze het hemd van hun lijf vragen.
Of bij chocolade, maar dat is nu voor deze blog niet relevant!

Het is Black Friday en een goede vriendin vroeg of ik vandaag haar wilde brengen/rijden naar de stad. Momenteel mag ze geen auto rijden, vandaar. Iets te laat kom ik haar afhalen. We rijden, al kwebbelend naar Sneek en parkeren de auto op het plein. Wat staat het daar ongewoon, vol. Heel die Black Friday heb ik niet in mijn hoofd zitten. Maar al de eerste de beste winkel, verklaart de ongewone drukte in de stad. Op vrijwel elke etalage ruit staat Black friday met daarbij de korting of andere manipulatieve teksten. Het is de korting die al die mensen op de been brengt.
Gelukkig weet Mirjam precies waar ze zijn wil, en efficiënt rijden we bij de paar verkozen winkels langs. Al die drukte, al die mensen met veel te volle tassen, brrr. Het is niets voor mij!
Eenmaal thuis open ik mijn mailbox; Die loopt bijna over van alle aanbiedingen; Black Friday aanbiedingen wel te verstaan! Mijn weerzin tegen al die verkoopbevorderende mechanismes neemt alleen maar verder en verder toe. Het is bijna niet te doen om weerstand te bieden tegen al deze verleidingen. Ik vraag me af, hoeveel mensen hebben nu aankopen gedaan, waar ze later misschien niet eens blij van zijn geworden? Producten die ze niet zullen gaan gebruiken? Producten die gaan wachten totdat ze weg gegooid zullen worden. Ik heb in de loop der jaren ook heel wat van dat soort producten gekocht. Het ergste is nog wel, dat ik ook nog eens moeite heb, met ze weg te doen. Die producten een tweede leven te bieden is het minste wat ik kan proberen te zoeken. Dus had ik vorig jaar een hoop van voor mij troep op marktplaats gezet, of bij "mijn tafel" aangeboden. Helaas zat ook vrijwel niemand op mijn troep te wachten. Een deel heb ik al afgevoerd via het afval. Een deel staat nog te wachten op iemand die ik er nog wel blij mee kan maken....hoop ik.
Ik ben vast niet de enige die zich heeft laten verleiden, producten aan te kopen, waar je eigenlijk niet eens blij van wordt. Wat kunnen we nu doen, om ervoor te zorgen dat je alleen nog maar die dingen koopt, waar je echt blij van wordt en die je ook echt gaat gebruiken? Zou het helpen door bij elk product verplicht te zien, hoeveel van de ijskappen daardoor zijn gesmolten? Want dat is wat er is gebeurt om die producten te produceren en daar in de winkel te kunnen liggen? Zou ik dan nog wel zo snel teveel eten inkopen? Zou ik dan nog wel zo snel, zoveel vlees willen eten? Zoveel kleding willen dragen? Zolang/vaak willen badderen in een warm bad? Zou ik dan nog zo vaak de auto pakken? Misschien dat het helpt, wat denk jij?
Is onze graaicultuur niet helemaal uit de hand gelopen? Heb jij een idee hoe we het goed kunnen oplossen? Laat je het ons weten? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

donderdag 22 november 2018

beste beentje voorzetten

Regelmatig mislukt er het een en ander bij me. Ik voel me dan een kluns of verdrietig vanwege het falen. Hoe meer ik me heb ingespannen, hoe groter het verdriet. Maar omdat we weer door moeten, kan ik niet lang blijven hangen in dat verdriet of falende gevoel.

Vroeger zei mijn vader al: verkoop je huid zo duur mogelijk. Of hij zei: Zet je beste beentje voor, meer kan je niet doen! Ik hoor het nu mijzelf zeggen tegen medewerkers of stagiaires. Ook onze kinderen probeer ik met deze zinnetjes die ooit mijn vader tegen mij zei, te empoweren.

Gister hoorde ik de psycholoog tegen onze zoon zeggen: "Maar als je je doel niet hebt kunnen bereiken. Kijk dan hoe je het hebt gedaan, en doe het de volgende keer gewoon anders!" Wanneer de ene strategie niet werkt, pak dan een andere strategie!

Zo is het ook gewoon op de camping zo. Ooit werkte voor ons de strategie om naar beurzen te gaan als Boot Düsseldorf. We hadden daar een stand, mooi ingericht en met een opvallende folder. Wijzelf als stralend middelpunt natuurlijk. Lange dagen vol enthousiasme verhalen over de camping en aan zoveel mogelijk geïnteresseerde mensen, onze folder overhandigen.
Ooit werkte dat, maar de context is inmiddels veranderd. Beurzen werken voor ons niet meer, net als de VVV. Geen enkele gast extra zullen we hierdoor weten te verleiden om voor onze camping te kiezen. Dus, als dat niet werkt om nieuwe gasten te verleiden, dan moeten we wat anders bedenken.
We moeten meer dingen doen die onze gasten, onze doelgroep, geweldig vinden. En we moeten zorgen dat we meer mensen weten te bereiken. Dus ontwikkelen we meer en meer events op onze camping. Daarmee kunnen we niet alleen meer mensen bereiken door de Free Publicity die dat oplevert, de mond tot mond reclame die hierdoor meer "aan gaat", maar het zijn ook juist deze events die het hart van onze gasten meer een huppeltje laat maken. Het ene event is het andere nog niet. Maar een ding weten we zeker, hoe meer ervaring we hebben in het ontwikkelen van events, hoe beter we zullen weten welke het meest helpvol zijn bij het behalen van onze doelen. Hoe meer ervaring betekent ook, hoe meer we hebben gefaald en hoe meer we hebben geleerd! Langzaam maar zeker heeft onze camping de positionering weten te bereiken, die we hebben bereikt. Weten onze gasten ons meer en meer te waarderen. Niet voor iedereen, maar we zijn ook niet bepaald een camping voor iedereen. Dus, als ik weer eens heb gefaald, dan denk ik maar snel: Ik heb weer veer geleerd! Volgende keer anders! De volgende morgen stap ik dan met het goede been uit bed en bewandel ik een ander pad naar ons doel!
Met het beste beentje voor, dat dan weer wel! Wanneer heb jij voor het laatst gefaald en herpakte je jezelf en deed je het daarna anders? We zijn benieuwd, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

dinsdag 20 november 2018

Een briljante innovatie vinden, doe je niet zomaar!

Een briljante innovatie vinden, dat doe je niet zomaar! Siddi Wouters van de Rabobank vertelt ons hoe je een kansrijke innovatie eenvoudiger kan vinden. Want van de 100 innovaties, slagen er in de praktijk maar ongeveer 4. Je snapt wel dat er dan veel voor te zeggen is om dat percentage te kunnen verhogen. Al was het maar uit financiele overwegingen!

Siddi geeft ons een kijkje in zijn keuken. Hoe ga je nu die kansrijke innovatie vinden tussen alle innovaties?
Eerst kijk je naar de belangrijkste trend(s). Wat zie je daar als belangrijkste trend?
Daarna kijk je naar de sector. Is die al innovatief of kan die juist wat innovaties gebruiken? Dat zijn zeg maar, de eerste filters, de ruwe filter.
Daarna ga je nog een keertje filteren. Nu weer iets fijnmaziger. Dit vergt een wat duurder onderzoek.
  • Verzamel zo veel mogelijk ideeen. (kwantiteit is hierbij alleen maar meer kwaliteit)
  • Wil de klant echt wel dat het idee wordt opgelost? (problem fit)
  • Ga iets bouwen en kijk of de klant het echt wil gebruiken (solution fit)
  • Wil de klant hiervoor betalen? (market fit)
  • Ga kijken welke marketing hier als beste bij past. (welk verdienmodel, welke marktbetreding enz)
Je snapt dat dit alweer een heel traject is, wat meerdere maanden onderzoeken in beslag zal gaan nemen. Nu is het wel zo, dat hoe vaker je dit onderzoek heb gedaan, hoe vaardiger je hierin zult worden. Innoveren is niet eenvoudig, maar het is wel altijd heel spannend en leerzaam. Spannend omdat we bij elke innovatie weer opnieuw hopen, dat de camping echt met een diamant te maken zal krijgen. Spannend omdat het ons altijd naar het onbekende gaat brengen. Spannend omdat het natuurlijk ook gewoon helemaal fout kan gaan. Je loopt bij innovaties altijd een bepaald risico. Maar heb je je wel eens afgevraagd wat het risico is, wanneer je niet meer innoveert? Kijk eens naar de campings die nog steeds zo zijn, als tien jaar geleden? Niets aangepast, niets nieuws toegevoegd. Als ze al niet dood zijn, dan gaan ze dat wel binnenkort! Datzelfde geldt voor elke andere sector, een winkel, een ziekenhuis, een warenhuis dat niet innoveert, zal het niet heel lang meer volhouden. En ja, ook organisaties die innoveren redden het niet altijd.
Je weet, je zult moeten blijven innoveren, liefst wel enigzins gecontroleerd en afgewogen.

Wees slim en neem een voorbeeld aan de strategie van Siddi Wouters. En wil je weten met welke innovaties wij op de camping nu weer aan de slag zijn, bel of mail me gerust! We zijn volop bezig met spannende dingen! Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

woensdag 14 november 2018

de tijdgeest

Ik had jullie al verteld dat ik nog terug zou komen op de DDW. Ik schreef al dat ik meer en meer duurzame initiatieven zag. Onlangs studeerde onze zoon michiel af. En ook over al die verschillende onderzoeken van zijn medestudenten, zag je dat duurzaamheid meer en meer belangrijk wordt! Eindelijk zou ik zeggen. Maar er is meer over deze tijdgeest te vermelden;

Voor elke organisatie, dus ook voor die van ons, is het van levensbelang geworden om een goed en helder antwoord te hebben op de vraag;
"Waar en wanneer brengt onze dienstverlening relevantie?" Het is een simpele vraag, maar nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. Ooit vroeg Jan van Setten het ook zo; "Wat zouden onze gasten missen wanneer de camping morgen dood is?" De vraag is natuurlijk of ze ons gaan missen (wat ik natuurlijk erg hoop) en wat dat dan is, wat ze missen. We menen allemaal dat we erg relevant zijn, van waarde. Maar als het puntje bij paaltje komt, dan zijn we nog steeds veel te makkelijk in te wisselen voor andere vrijetijds verwenners natuurlijk!
Met een toegenomen, sterk concurerende markt is van waarde zijn, nog niet eerder zo belangrijk geworden! Dat speelt niet alleen binnen onze sector, maar vrijwel in elke sector.
En daarnaast zijn er nog een heel aantal andere zaken die deze tijdgeest laat zien:
  • meer pull dan push
  • meer zendgemachtigden
  • meer co-creatie/samenwerken
  • open, transparant
  • duurzaam/circulair
  • internationaliseren
  • beeldcultuur
  • maatwerk
  • vraag gericht
  • authentiek
  • social media
Dit 11tal vraagt nogal wat van ons. Ze laten zien dat we de afgelopen decennia ons veel te veel hebben laten begiftigen in letterlijke zin (bv door CO2)Maar ook door zaken als hebzucht, de angst om wat te zullen missen, effecientie, controle, door jaloezie (gaat die meer verdienen dan mij?) de angst om nageaapt te worden, de angst voor andere culturen. Het zijn allemaal thema's die ons hebben vergiftigd. Het zijn allemaal zaken die we meer en meer moeten zien los te laten. We moeten naar een nieuw gedrag gaan. We moeten nieuwe vragen gaan stellen. Betere vragen gaan stellen:
Hoe zorgen we ervoor dat we meer en meer een magneet worden voor onze doelgroep? Hoe zorgen we ervoor dat onze gasten het meer en meer over onze camping hebben? Met welke gasten en stakeholders kunnen we meer en meer samenwerken? Waar kunnen we nog meer openheid en transparantie laten zien? Welke volgende stap kunnen we nemen in de circulaire economie? Welke internationale kansen liggen er voor ons? Welke markt kunnen we nog beter bewerken? Waar kunnen we onze geschreven communicatie nog meer door beelden vervangen? Hoe kunnen we op de belangrijke momenten in de customer journey nog meer maatwerk leveren? Beantwoorden we de vraag wel goed? Zijn we wel authentiek en waar kunnen we dat nog meer tot uiting brengen? Hoe kunnen we nog effectiever werken met social media?

Dit 11-tal is zomaar al goed voor 11 afstudeerstudenten die hierop een compleet onderzoek zouden kunnen uitvoeren. Dat geldt niet alleen voor ons, maar vast ook voor bij jou! Zeker weten dat je dan net weer wat meer toekomst bestendig zult zijn. En mocht jij een student kennen die binnenkort wil afstuderen en nog een opdracht zoekt? Wijs ze dan op ons, want we willen niets liever dan snel weer op gaan starten met deze onderzoeksvragen.
We kijken uit naar je reactie, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

vrijdag 9 november 2018

neem jezelf niet zo serieus

Het is egoïstisch om te denken dat je een zinvol leven leidt, zei mijn vader. Zet jezelf toch niet zo centraal. Neem jezelf toch niet zo serieus.Het leven heeft geen zin. Hoe verheven moet je handelen wel niet zijn, wil je ook maar een klein verschilletje kunnen maken.
Je komt op aarde, groeit op, leert wat, doet je ding. En daarna ben je dood en is alles opgehouden.

Wanneer je dat beseft, dan krijg je juist veel meer ruimte, om een betekenisvol leven te gaan leiden. Je maakt contact en verbinding met de mensen om je heen. Je zorgt dat je het met de mensen waar je van houdt vooral fijn zal hebben. Je bent goed voor de aarde en de wereld om je heen. Zorg dat je het met elkaar leuk gaat hebben, dat je elke dag schaterlacht. Dat je de adrenaline door je donder voelt. Dat je in elke vezel voelt dat je leeft. En haal uit het leven, wat eruit te halen is. Die opgave is al groot genoeg!
Neem jezelf toch niet al te serieus.....
Tjonge jonge, dat was mijn vader weer! Hij weet me altijd te prikkelen. Dik in de tachtig en nog steeds inspirerend. En nu maar proberen om dat gevoel dat ik van waarde moet zijn, even achter me laten. Nu gewoon gaan leven. De dingen gewoon doen, of gewoon de dingen doen. Zorgen dat ik een zonnetje voor mezelf ben en voor de mensen om me heen. Kunnen lachen om elkaar en vooral ook om mijzelf. Mezelf niet zo serieus nemen is dan misschien wel de eerste stap. Het leven is zinloos, is dat nu een teleurstelling of een zegen? Ik heb er nog wat moeite mee merk ik. Wat is jouw idee? Ik ben benieuwd, laat je het weten? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

donderdag 8 november 2018

stilte voor aanvang

De blaadjes vallen, onze gasten zijn vertrokken. De eenden hebben hun plaats aan de steigers overgenomen. De hoogste tijd voor bezinning. De winterslaap gebruiken we om niet alleen onze camping weer een flinke onderhoudsbeurt te geven. De winterslaap gebruiken we ook om ons te bezinnen.

We denken na, waar staan we nu? Waar gaat het naartoe en wat is onze droom ook alweer? Volgen we onze droom nog wel? Waar worden we blij van?
Na zo'n druk toeristisch seizoen ben je meer aan het overleven. Dan wordt onze energie vrijwel geheel opgeslokt door de waan van de dag. De camping operationeel houden, kost ons dan alle energie. En om tijdens die "waan van de dag" nog steeds snel de juiste beslissingen te kunnen nemen, is het zo belangrijk dat we de winters gebruiken om juist over deze strategische keuzes, goed na te blijven denken! 
We lezen een paar wijze boeken. Over leiderschap, trends en over bv. economie. We maken aantekeningen, onderstrepen mooie zinnen en zetten kruizen voor inspirerende alinea's. Kortom, de boeken worden goed doorgeakkerd! Niet zelden maken we een kort uittreksel van het boek. Want wat we nu lezen, zakt na een aantal jaren toch ook weer een beetje weg!
We spreken af met onze vrienden en collega's om ze lekker in een ontspannen sfeer (heel vaak tijdens een borrel of etentje) bij te kunnen praten. We reflecteren op het afgelopen seizoen, op onze ervaringen. En houden elkaar een spiegel voor. En we bespreken welke toekomstplannen we hebben. 
We bezoeken congressen en trainingen en ook daar zie je ons meestal wel met een notitieboekje in de aanslag zitten. Ook hiervan maken we aantekeningen, die we makkelijk weer even kunnen uitwerken.

Kortom, de gast, de stakeholder die ervaart vooral een stilte van onze zijde. Het is juist deze stilte die we nodig hebben, om straks weer vol nieuwe producten, diensten en services op de proppen te kunnen komen. Het is juist deze stilte die ervoor zorgt dat we op koers blijven. Het is juist deze stilte die ervoor zal zorgen, dat we blijven innoveren, ons blijven verbeteren en dat er elk jaar weer genoeg nieuws is, waarmee we onze gasten kunnen blijven verrassen. In stilte zijn we hard aan het werk. We beseffen dat dit een heel groot goed is voor onze camping. Dat we de luxe hebben om elke winter weer ons te kunnen bezinnen. Hoe organiseer jij je werk en hoe zorg je ervoor dat je je droom nog aan het najagen bent? Laat je het ons weten? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

vrijdag 2 november 2018

deel en herijk je droom elk jaar!

Van de week zit ik gezellig met Eva bij te praten. Eva is de 2e generatie die aan het roer staat van Hoora. Een samenwerking die we al meer dan 30 jaar hebben. We hebben het over ondernemen, hoe je onderneemt, waar je tegenaan loopt. Hoe je de boel op koers houdt. Maar we hebben het ook over hoe we in ons persoonlijke levens, keuzes maken.

Voor welke uitdagingen we zowel privé als zakelijk staan dus! We delen de inspiraties die we hebben gekregen en dan vertelt Eva over een vrouw die haar in hoge mate inspireert. Zowel zakelijk als privé. Die vrouw plant elk jaar een intens gesprek met haar partner. Dan stellen ze elkaar vragen als:
  • Waar werd je afgelopen jaar erg blij van?
  • Welke zorgen had je?
  • Waar ben je vooral trots op? 
Maar ook de vraag: Wat is (nog steeds) je droom? Een mooie vraag, vooral om die met je partner te delen. En of het nu gaat over een relatie op de rails houden, of een organisatie, in beide gevallen is het mooi om elkaar te kunnen bijbenen! Het is zo iets simpels en ik denk; "Waarom hebben Jacob en ik dat niet elk jaar gedaan?" Nota bene heb ik elk jaar een dergelijk gesprek met mijn eigen vader. Elk jaar neemt hij mij door in alle rollen die ik vervul. Als partner van, als moeder van, als vriendin, collega, werkgever en ondernemer. Hij spiegelt en hij confronteert me. Wat gek dat ik dan nooit zelf op het idee ben gekomen om de vragen van Eva door te nemen met Jacob. Juist wanneer je samen en een relatie hebt, en samen een camping runt, loop je het grote gevaar dat alleen de onderneming nog dat is wat je bindt, en verder eigenlijk niets meer....
Je wilt natuurlijk dat je elkaar kan blijven bijbenen, dat je gezamelijke droom zoveel mogelijk overlap heeft en houdt. Dan heb je een gezamelijk doel waar je naartoe aan het werken bent!

Ik ben benieuwd, wat is jou droom en met wie heb je die nog onlangs gedeeld? Wees welkom de Polletjes Watersportcamping Heeg.

woensdag 31 oktober 2018

you're only young once

Je bent maar een keertje jong! Je bent zo jong als je je voelt. Jong zijn is een grote wens. Tenminste als je eenmaal 16 bent geworden. Voordat ik 16 was leken de jaren haast een eeuwigheid te duren, daarna lijkt het per jaar wel harder te gaan. Maar waarom willen we nu zo graag jong zijn? Waarom wil ik jong zijn?

Jong zijn associeer ik met nieuwe dingen ontdekken. Voor het eerst alleen op vakantie zonder ouders. Voor het eerst gaan zoenen enzo. Voor het eerst alleen op mezelf gaan wonen. Voor het eerst auto leren rijden. En al die ervaringen hebben een verpletterende indruk op me gemaakt. Het leven is spannender, minder saai, meer buiten mijn comfort zone!
Wat gek dat wanneer ik nu naar mezelf kijk, ik vooral heel veel meer binnen mijn comfortzone leef. Meer zaken routinematig doe. Misschien wel op de automatische piloot. Tuurlijk dat kost me veel minder energie, maar het geeft me ook bijna geen energie meer!
Wil ik energiek blijven dan moet ik er vooral voor zorgen dat ik steeds maar weer, bewust, zaken blijf doen die me uit blijven dagen. Zaken doen die me buiten mijn comfortzone brengen. Dingen doen die spannend zijn. Misschien zelfs wel stoute dingen doen!

Onze gasten willen ook niets liever dan zich jong voelen. De vraag is, hoe kunnen we ze daarin faciliteren op onze camping? Kan ik ervoor zorgen dat ze weer tot over hun oren zich verliefd voelen? Kan ik ervoor zorgen dat ze weer eens gaan huppelen, touwtje trekken of iets voor het eerst in hun leven gaan doen?
Hoe kan ik ervoor zorgen dat hun verblijf hier op onze camping, hen een mentale verjongingskuur geeft? You're only young once, totdat je oud bent. Laten wij er dan maar voor zorgen dat we nooit oud worden! Wanneer voelde jij je voor het laatst jong? En hoe kwam dat? Laat je het ons weten, wees welkom! De polletjes Watersportcamping Heeg.


dinsdag 30 oktober 2018

en dan krijg je een schop onder je ko.. van je eigen zoon!



Walter belde me op, of ik dit jaar nog van plan was om naar de Dutch design week te gaan? Nou, eerlijk gezegd niet. Dat zou dan de eerste keer zijn in meer dan tien jaar. Maar ik ben de laatste tijd al naar zoveel events geweest, dat ik zo langzaam aan niet meer toekom aan de verwerking ervan. En wat heeft het dan nog voor zin om wel te gaan?

Kort daarna vraagt Michiel, onze oudste zoon, welke dagen ik op de DDW ben? Nu ja, ik was dit jaar niet van plan om te gaan. Ik heb het steeds zo druk en.....Ik voel dat ik een kleur krijg. WAT EEN ONZIN, zegt hij. En ik hoor mezelf voorstellen om dan maar zondag, de laatste dag van DDW te gaan. Komt mij ook prima uit, dan gaan we samen, zegt hij! En we gingen samen, en het was goed en mooi om te gaan. Vijf uur autorijden was het zeker weer waard! In mijn latere blogjes zal ik terug komen op wat ik er weer voor inspiratie uit heb gehaald. Maar nu eerst waarom ik zo blij dat wij kinderen hebben en hoe ze ons bij onze business helpen.
Kinderen zorgen ervoor dat we flexibel blijven. Als ouder leer je je langzaam maar zeker, ook vooral aan te passen aan je kinderen. Dat begint al tijdens de zwangerschap waarbij je niet meer alles zomaar kan eten, drinken of roken. En wanneer ze eenmaal geboren zijn, moet je je dagritme flink omgooien en aanpassen aan die kleine. En dat aan passen, blijft heel lang doorgaan!
Kinderen zorgen ervoor dat ze je een spiegel voorhouden. Ongezouten weten ze je commentaar te geven, die je aan het denken zal zetten. En dat begint al heel vroeg, zodra ze kunnen praten en zal nooit ophouden. Ze spiegelen gedrag, dat je zelf had laten zien. Ze blijven hun hele leven je een spiegel voorhouden!
Kinderen zorgen ervoor dat je jong van geest blijft. Ze laten je kennis maken met de nieuwste trends, technologieën en noem maar op.
Kinderen tarten je geduld, kinderen zorgen dat je empathisch vermogen zal groeien. Kinderen, ze zijn zo helpvol in het trainen van competenties die je keihard nodig hebt bij het ondernemen. Natuurlijk had ik gister ook lekker kunnen gaan genieten van de vrije zondag. Lekker uitslapen, ontbijtje op bed, genieten van het programma Vrije Geluiden. Middags even frissen neus halen door lekker buiten te wandelen en dan de open haard aan met een lekkere kop thee. Dat was wat ikzelf voor ogen had, denkende aan de vrije zondag. Ik heb een schop van Michiel gekregen en heb niet alleen een heel gezellige dag met hem gehad. Maar ik heb ook weer mooie mensen gezien en gesproken. Ben met nieuwe kennis en inspiratie terug gekomen. Ik ben blij dat ik toch gegaan ben, bedankt voor de trap Michiel!
Wanneer heb jij je voor het laatst een schop onder je ko.. laten geven en door wie? We zijn benieuwd, had het je uiteindelijk ook geholpen? We horen het graag, wees welkom! De polletjes Watersportcamping  Heeg.

dinsdag 23 oktober 2018

de voorkeuren van je gasten kennen en hier persoonlijk op inspelen

Het valt niet altijd mee, innoveren, nieuwe dingen ontwikkelen, bedenken, en tegelijkertijd de voorkeuren van je gasten al helemaal goed kunnen inschatten.Daar bij het goed inschatten, daar gaat het geregeld mis.

Natuurlijk onderzoeken we vooraf samen met onze gasten, welke innovaties op welke wijze,
het best kunnen worden ontwikkeld. We vragen onze gasten dan bijna het hemd van het lijf! Maar, zoals zo vaak, geven de antwoorden die de gasten geven, niet altijd een juist beeld van wat er in de praktijk later gaat gebeuren. De groep (het aantal) gasten dat representatief is voor de doelgroep, is of te beperkt. Waardoor zich dingen gaan vertekenen. Of ze hebben sociaal wenselijke antwoorden gegeven. Of de onderzochte groep behoort niet of onvoldoende tot de doelgroep. De uitkomsten zijn nl. nogal eens anders dan dat we later in het echt tegen komen! Kortom, binnen een onderzoek kan er van alles mis gaan en ook bij de marktintroductie kan ook nog eens van alles mis gaan. Er zijn geen zekerheden die je krijgt bij innovaties. Daarom is het ook altijd erg spannend!
De enige manier om zo goed mogelijk voor jouw doelgroep te gaan innoveren is, de doelgroep zelf zijn. De doelgroep begrijpen tot in elke vezel van je donder! Want een ander aspect is dat de doelgroep zelf niet eens vaak zelf weet, waar hij een voorkeur voor heeft! Laat staan dat die goed weet hoe hij zich gaat gedragen.
Kijk zelf maar eens naar je afgelopen vrije weekend. Wat was je van plan te gaan doen, en wat heb je gedaan? Wat heb je nog meer gedaan, wat je niet eens had geplant? Heb je voor een netflix gehangen? Of ben je naar die wijnproeverij gegaan? Je bent misschien wel naar dat feestje gegaan, maar ging veel later naar huis dan dat je vooraf had geplant? En je weet, het zijn juist de onverwachte, bijzondere activiteiten, die je als beste weet te waarderen. Dan weten we ook welke opgave er vooral voor ons als camping ligt:
Verleidt je gast dingen te ondernemen, die hij niet had verwacht! Activiteiten die hij vooraf ook niet had geplant, en al helemaal niet tijdens zijn vrijetijd op je camping! Dan gaat je gast later naar huis, bomvol verhalen en ervaringen. Zeker weten dat die dat de volgende keer weer op het werk gaat vertellen!
We zijn benieuwd, wanneer heb jij voor het laatst een gast van je weten te verleiden dingen te doen die hij niet geplant had, en al helemaal niet had verwacht? Wat heb je gedaan en hoe? We zijn benieuwd, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.


zaterdag 20 oktober 2018

de 100, 10, 1 regel herkennen we ook op onze camping!

Kenmerkend in het gedrag van innovatieve bedrijven is dat ze allemaal blijven aankloppen bij andere bedrijven. Ook al weten ze dat ze bij heel veel deuren moeten aankloppen, eer ze is een keer op gesprek mogen komen!
Het is de regel van 100, 10, 1 regel.

Tijdens het Trenship congres van afgelopen week vertelt Jonas Kjellberg over zijn ervaringen. Je klopt bij 100 bedrijven aan, tien doen er open en bij eentje mag je slechts op gesprek komen. Natuurlijk ga je dan goed nadenken en de gesprekken voorbereiden. Immers, voor elk gesprek heb je bij 100 deuren moeten aankloppen. En ik moet je zeggen, ik herken deze regel wel. Bij 100 mensen een balletje opgegooid. Soms alleen via de mail, soms via de telefoon (en dan niet worden doorverbonden) en soms gewoon omdat ik een persoon in "het wild" ontmoet. Tien mensen (of zo je wilt; organisaties) zijn niet geïnteresseerd en bedanken je beleefd als; "op dit moment zijn we met andere zaken bezig". Bij eentje wordt er een gesprek ingeplant, je mag je verhaal komen delen.....

Snap je, je zou bijna je passie en enthousiasme gaan verliezen, als je niet beter weet. Het is vooral een kwestie van doorzetten. Het voordeel van 10 gesprekken voeren is, dat ondanks mijn voorbereiding op het gesprek, het 10e gesprek nog veel meer diepgang, gelaagdheid heeft gekregen, dan het eerste. Ik heb dus toch ook al mooi kunnen oefenen zeg maar!

Een lange adem hebben, dat is wat je nodig hebt wanneer je juist niet een sector performer bent, maar een spelbreker. Een spelbreker doet de dingen anders. De spelbreker is bereid om onbegrepen, misschien wel lelijke dingen te maken. Dat doen wij ook op onze camping. Maar niet om de rebel uit te hangen, maar omdat we een (afwijkende) visie hebben, een passie en vooral omdat we een geloof hebben dat het anders zou moeten zijn. Omdat we niet langer willen aanmodderen, alleen omdat dit gewoonweg de status quo is.
Heb jij ook een (afwijkende) visie, een passie? Voel je ook sterk de behoefte om de dingen anders te gaan doen? Laat je vooral niet frustreren door de 100, 10, 1 regel. Blijf gewoon doorzetten en volhouden! We zijn benieuwd, misschien wil je bij ons aankloppen? Laat het ons weten, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg


woensdag 17 oktober 2018

Indian summer

Het blijft maar zomeren. Nog niet eerder werden we zo vaak nog gebeld of er nog overnacht kan worden in oktober. "Nee, helaas, we zijn dicht......" En steevast horen we dan wat jammer, want het is nog zo heerlijk weer, we wilde graag nog even bij jullie gaan kamperen.
Tuurlijk, wij zien ook dat het nog steeds heerlijk weer is. Sterker nog, we genieten er enorm van. Want ook wij hebben nog steeds veel buitenwerk te doen, en hoe lekker is het dan, als het ook nog zulk lekker weer is?

Gemiste kans om dan maar niet open te zijn? Omzet derving? Weer een gemiste kans op een fijn verblijf op onze camping, dus potentiele ambassadeurs van onze camping?
Waarom zijn we niet gewoon open, voor deze gasten die zo graag langs hadden willen komen?
Daar hebben we vele redenen voor:
We hebben met de seizoencontracten te maken van onze medewerkers. Die sluiten we in het voorjaar al af, dan heb je nog geen idee van het weer.
We hebben te maken met leveranciers zoals de botenwerf die onze boten aftuigen, uit het water halen enz. Die hebben ons speciaal ingeplant. Net als de installateur die ons waternet winterklaar maakt, zodat de leidingen niet allemaal in de winter gaan bevriezen.
We hebben te maken met hoge kosten om alles operationeel te houden. Denk bv. aan al het warm water voor de douches die op temperatuur gehouden moeten worden, denk aan het dagelijks schoonmaken van de douches en toiletten en denk bv. aan het bemensen van de receptie. Die kosten lopen dan allemaal door, en die kan je alleen maar terug verdienen met een zekere bezetting. Ondanks de indian summer, maar die bezettingsgraad gaan we echt niet halen. Er zijn heel wat gasten (lees reserveringen) nodig om break even te kunnen draaien om dit allemaal operationeel te kunnen houden. Dat lukt in september al niet meer, laat staan in oktober!

Kortom, hoe verleidelijk het ook is om voor de laatste enthousiastelingen de camping wel open te houden met dit prachtige weer, het kan niet, helaas. Wat wel kan is zelf zoveel mogelijk buitenwerk plannen zoals schilderwerk, in het groen en zo. Dat gaat een stuk makkelijker wanneer het droog en warm weer is. En dat is dan ook precies wat we doen. Zelf zoveel mogelijk buitenklussen naar voren halen. Niet over twee weken, maar nu!
Wat doe jij nu anders tijdens de indian summer? We zijn benieuwd, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

dinsdag 16 oktober 2018

we gaan de volgende stap maken binnen de circulaire economie

We kregen een bericht onder ogen van het initiatief van de Rabobank: Circulaire Challenge Fryslan. Direct hebben we er alles aan gedaan om een kans te krijgen om hieraan mee te mogen gaan doen. We krijgen ondersteuning bij de ontwikkeling van een circulair business model en/of circulair product of service.

Hierdoor kunnen we de hoog nodige versnelling verkrijgen die nodig is op dit gebied. En dat allemaal binnen een half jaar. Ideaal dus voor ons om hier tijdens onze "winterslaap" maar eens hard aan te gaan werken!
Het programma ziet er goed uit waarbij we vooral kansen zien op het gebied van:
  • het concept van de circulaire economie verder te ontwikkelen binnen onze camping.
  • samenwerken met andere organisaties buiten onze sector en van hen leren welke beste voorbeelden zij hebben en waar ze het meest van hebben geleerd.
  • het ontwikkelen van een concreet actieplan
  • ons netwerk uitbreiden
Natuurlijk hebben we de afgelopen jaren al heel wat stappen gemaakt op het gebied van duurzaamheid en de circulaire economie op onze camping. Neem b.v. de gordijnen in een chalet, gemaakt van onze eigen afgeschreven zeilen van onze boten (zie foto). Actief hebben we ons laten inspireren door b.v. congressen, evenementen, onderzoeksresultaten (ook die over andere organisaties gingen) en boeken en magazines. Het laaghangende fruit hebben we al geplukt, nu zijn we toe aan een grote, volgende, stap. Fijn dat we daarin nu zo goed begeleid kunnen worden. We hebben er zin in en natuurlijk zul je in de komende blogjes meer over deze circulaire challenge gaan lezen. Mocht je vragen of tips voor ons hebben, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

maandag 15 oktober 2018

en dan opruimen en evalueren

Ken je dat, je hebt met je hele team hard gewerkt aan een project. Je werkt naar een hoogtepunt toe, en daarna, daarna zak je als een plumpudding in elkaar. Alle energie die je had heb je gegeven aan het project. Daarna moet je weer echt op adem komen. Maar ergens weet je nog dat je moet gaan evalueren....

En dit jaar hebben we heel wat projecten op de camping gehad. Te beginnen met de BlueCamp tenten. Onlangs hebben we dat project geëvalueerd. Wat ging goed, wat kan beter en wat moet beslist een volgende keer beter. Gelukkig hebben we besloten om het nog een keer te doen, anders, met de lessen die we hebben geleerd! Dan de Innovation Games, en ook die hebben we net geëvalueerd. En ook hier hebben we het een en ander weer van kunnen leren. Kunnen leren betekent, dat een aspect niet goed ging. Natuurlijk vind ik het niet leuk om te horen dat iets niet (helemaal) goed ging. Maar het is de enige manier om het project een volgende keer nog beter te kunnen organiseren! Daarna hebben we op onze camping, Convoi de Fete gehad en het Nachtkijkers filmfestival. Deze laatste twee hebben we nog niet geëvalueerd. Gelukkig heb ik direct na het project wel opgeschreven wat echt vooral moet blijven, wat heel goed ging, en wat naar onze smaak nog wat beter kan. En ook van deze laatste twee projecten hoop ik, dat de partners hierin, het ook zien zitten om dit nogmaals met ons te gaan organiseren. We zijn nu nog even druk met alles op de camping winterklaar te maken. We komen van alles tegen wat met deze projecten heeft te maken. Nu maar snel afspraken gaan plannen voor de evaluatie. En hopelijk, hopelijk kunnen we straks weer zeggen dat we door gaan met elkaar.
Evalueren is misschien wel het meest leerzame moment van het hele proces van een project ontwikkelen.

Evalueren is misschien ook wel het deeltje dat het meest onder druk staat om te doen. Gebrek aan tijd, energie en focus is daarvan de oorzaak. Het is zoveel makkelijker om het evalueren gewoon even over te slaan. En dat terwijl je een volgend project er alleen maar sterker van kan maken. Of je nu met elkaar doorgaat, of dat je een nieuw project gaat ontwikkelen! Ik ben benieuwd, misschien heb jij nog een idee voor een nieuw project voor onze camping? Laat je het ons weten? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

maandag 8 oktober 2018

op het snijvlak van heden en toekomst

Een vakbeurs is altijd iets waar je naartoe gaat om je te orienteren op je toekomst. Zo ging ik laatst naar de Glampingshow. Ik woonde workshops bij, bezocht vele standjes en kwam met een tas vol inspiratie thuis.

Ik ben helemaal hebberig geworden. Ik zag een super decadent "treehouse" met een eigen zwembad, maar ik zag ook wat bescheidenere vormen van vakantiewoningen, die er niet minder fraai uitzagen Ik trof er architecten die graag voor me aan de slag wilde gaan om iets smaakvols te gaan ontwerpen. Tijdens het hoogseizoen zijn we vooral bezig met de boel operationeel op orde te houden. Natuurlijk hebben we interviews met gasten om hun wensen en behoeften te pijlen. Maar op dat moment doen we daar niet heel veel meer mee dan inventariseren, kategoriseren en opslaan. Nu, tijdens onze winterslaap is het de hoogste tijd om te kijken waar we onze camping naartoe willen ontwikkelen. Onderzoeken wat kan en wat niet? Hoeveel budget hebben we voor wat? Wat moeten we vervangen en hoe gaan we dat doen? Neem nu ons reservering systeem. Die loopt echt op zijn eind en kan eigenlijk niet meer. Met leveranciers van verschillende systemen zijn we in overleg. Collega's zijn we aan het vragen welke ervaringen zij hebben bij het systeem dat zij gebruiken. Dat is alweer een hele investering. En niet alleen in geld, maar zeker ook weer in een hoop manuren. Niet bepaald het soort manuren waar ik nu naar uitkijk. Ik en ICT is echt noodzakelijk kwaad. Ik vind het normaal wanneer de dingen het doen, maar o wee wanneer ze het niet doen......Of niet zoals ik dacht dat ze het zouden doen....toch erger ik me ook behoorlijk aan de ouderwetse, weinig flexibele systeem dat we nu hebben.
Kortom, tijdens de winterslaap zitten we vooral te werken ergens tussen het heden en de toekomst. De Glampingshow is afgelopen of we kijken alweer uit naar de Dutch Design Week. Want ook daar hopen we een kijkje in de toekomst te kunnen nemen.De brief met daarin de prijzen voor 2019 hebben we net naar onze seizoengasten gestuurd. Het afsluitdiner met onze medewerkers hebben we net gehad. Dan gaan we de komende dagen nog even hard aan de slag om dit kwartaal weer af te ronden met de BTW boekhouding. Het is juist deze maand, de maand oktober, die zo interessant is doordat ze echt het snijvlak is van heden en toekomst. Je ziet, we noemen onze winterperiode altijd wel winterslaap, en ja we hebben dan altijd een heerlijke vakantie. Maar we werken ook nog steeds, niet meer in de weekenden. Maar de doordeweekse dagen zijn we meestal ook, nog steeds wel, aan de bak. We zouden ook niet anders willen. Immers, grassprietverhuurder zijn, dat is toch het mooiste werk dat bestaat! Wat vind jij het mooiste werk? We zijn benieuwd, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

donderdag 4 oktober 2018

rewild your child

Laatst bezocht ik de Glampingshow in de UK. Tijdens een van de workshops die over trends ging, werd er gesproken over rewild your child. De titel zegt al genoeg. Steeds meer kinderen groeien op in steden. Het gecontroleerde en georganiseerde leven daar staat in de weg om de kinderen te laten ervaren hoe het leven dicht bij de natuur is. Steeds meer ouders voelen dan ook de behoefte om hun kinderen het buitenleven te laten ontdekken. En niets is leuker om dat samen met je kinderen te kunnen gaan doen!

Een camping is dan ook vaak een ideale basis om deze manier van leven te gaan ervaren. Op een camping overnacht je heel dicht bij de natuur. Een goede plek om ze lekker te kunnen laten "klooien". Bomen klimmen (en eruit donderen), pijl en boog maken, een vlot bouwen of wat te denken van jam maken van de rozenbottels of andere vruchten?
Fikkie stoken in het buitenhaardje met marsmello's en je helemaal insmeren met de klei uit het meertje. Het zijn maar wat voorbeelden die kinderen kunnen doen en beleven hier op de camping. Natuurlijk gaat dat lang niet altijd goed. Een kind dat met zijn zakmes uitschiet en een flinke jaap oploopt in zijn vinger. Een kind dat uit een boom valt en zijn arm breekt. Of zich verbrand aan het vuurtje. Het zou allemaal kunnen gebeuren, tuurlijk. Maar ze leren en zo onnoemelijk veel meer van, dat je de risico's echt voor lief zou moeten nemen.
Rewild your child, een mooie en kansrijke trend voor ons. Hoe kunnen we jonge families inspireren om hun kinderen meer avonturen te laten beleven? En dan zonder dat we dit gaan aanbieden met een workshop oid.
Ons lijkt het vooral sterk wanneer het voor kinderen als natuurlijk voelt, spontaan krijgen ze het idee om het een of ander te gaan doen of maken. Het enige dat we hierop moeten aan gaan passen is ons ontwerp. Zodat de kids logisch worden uitgenodigd om te gaan avonturen.
Heb jij misschien een goed idee? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

zondag 30 september 2018

out of office

Bijna is het zover, morgen gaan we dicht. Beginnen we weer aan onze winterslaap. En eerlijk, we zijn wel even toe aan niet zeven dagen per week open zijn. Telefonisch bereikbaar zijn. We hebben een fantastisch seizoen achter de rug, maar we voelen het ook goed in "onze donder". Daarom gaan Jacob en ik direct samen even een weekje op vakantie.

Wanneer je hard werkt, hard moet presteren, dan moet je ook vooral hard gaan rusten. Tijdens het seizoen lukt dat vrijwel niet. Dat is niet erg, maar het is wel iets om rekening mee te houden!
Dus laten we de boel even een weekje achter ons liggen en gaan we er samen even uit. We gaan keihard rusten en zeker weten dat we dan ook vast weer de nodige inspiratie op zullen doen. Leuke, nieuwe mensen zullen spreken en vooral weer heerlijk samen bijpraten en wie weet ook weer verder plannen maken.
Nog een nachtje slapen en dan hebben we weer 26 weekenden vrij. Kunnen we weer kijken bij de clubjes van onze kinderen. Afspreken met vrienden en familie. Lekkere gerechtjes uitproberen en maken. Maar ook, ongestoord werken aan nieuwe projecten. We willen ook nu weer kijken hoe we onze camping verder kunnen verduurzamen. We willen weer nieuwe projecten ontwikkelen met de creatieve sector. We willen vakboeken lezen en congressen bezoeken om ons scherp te houden.
Wat is het toch heerlijk, om zo een organisatie in seizoenen te hebben. We weten wanneer het druk is, wanneer we nergens anders tijd voor hebben. Maar we weten ook goed, wanneer we weer tijd voor onze familie en vrienden hebben. Voor nu voelt het even heerlijk, al die rust en vrijheid. Maar we weten ook heel goed, dat we over een paar maanden alweer enorm verlangen naar de telefoontjes en mailtjes. Naar onze gasten, die we dan alweer zolang niet hebben gezien. Vandaag de laatste dag dat we open zijn. We willen jullie allemaal een fijne en gezonde winter toe wensen. En mocht je een idee hebben, mocht je een kop koffie met ons willen drinken? Laat het ons weten, dan plannen we graag een moment! Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

donderdag 27 september 2018

social cooking

Ik ben net weer terug van de Glamping Show in de U.K. Naast het beursgedeelte waren er ook een heel aantal workshops georganiseerd. Tijdens een van die workshops werd het thema social cooking behandeld. Niet zo vreemd natuurlijk, want social en het kampeerleven gaan wel hand in hand met elkaar door het leven. Social cooking is een trend die over is komen waaien van Australie naar de UK. En ik denk, dat het ook zomaar bij ons, in ons kikkerlandje een trend kan worden!

Mijn aandacht is erbij. Ik moet hier wat mee gaan doen. Belangrijk is dan om eerst tot in de kern na te gaan waar dit over gaat! Social cooking, samen met andere je eten klaar maken. Dat is nog intensiever dan met elkaar eten. Social cooking, natuurlijk helpt het ons bij onze visie. Immers, waar kan, sturen we op het faciliteren van het ontmoeten van andere mensen.
Een plek ontwikkelen waar je tijdens het koken makkelijker andere mensen kunt ontmoeten.....
Bij onze BlueCamp hebben we al wel een mooie moestuin en een groepstent neer gezet. Maar ja, dat is voor BlueCamp. Op de camping hebben we op veld vijf de BBQ plek onder de platanen. Een sfeervol plekje met zitplaatsen voor makkelijk 30 man.

Maar ik kan niet zeggen dat deze plek nu zo makkelijk uitnodigt om samen daar te gaan koken en dus elkaar makkelijker te kunnen ontmoeten. We zullen dus nog wat moeten gaan toevoegen, zodat dit wel gaat gebeuren. Iets dat bij voorkeur ook niet snel thuis kan.......

Toevallig zijn we juist bezig om deze plek weer flink op te gaan knappen. Jacob is bezig om een degelijke fundering te maken, waarop de plek weer opnieuw zal worden opgebouwd. Als er in het ontwerp makkelijk een aanpassing gemaakt kan worden, dan is dat nu wel! maar, hoe gaan we hier een goed antwoord op geven? Hoe kunnen we ons ontwerp zo aanpassen, zodat het social cooking een logisch gevolg in het gedrag van onze gasten wordt op deze plek. Hoe worden ze door het ontwerp zo aangetrokken, dat ze als automatisch met elkaar hun maaltijden zullen staan klaarmaken?

Misschien dat jij nog een mooie tip voor ons hebt? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

woensdag 26 september 2018

een fijne, plezierige check-in op de camping

Waarom het zo belangrijk is dat onze gasten een plezierige check-inn moeten krijgen? Daar zijn natuurlijk heel wat redenen voor te bedenken. voor alle gasten, zowel de gast die hier al bekent is, als de gast die hier voor het eerst komt.

De gast die hier al vaker komt, die hoeven we natuurlijk niet meer alle ins en outs te vertellen. Het belangrijkste is dan dat we ze (weer) herkennen. Dat we ze hartelijk welkom heten en dat ze het gevoel van "thuiskomen" krijgen.
Niets helpt zo erg bij een hoge gastwaardering, als de gast het gevoel geven dat we blij met ze zijn! Dat we weer ons best gaan doen, om ze een toffe tijd aan te gaan bieden. Wanneer we ook maar even de tijd hebben, dan drinken we even samen wat. Vragen naar hun persoonlijke omstandigheden, hoe gaat het met de kinderen? Je ouders of op je werk? De namen herinneren of hun laatste bezoek aan onze camping.
De check-in voor een gast die ons voor het eerst komt bezoeken is weer heel anders. Het is de eerste keer dat ze oog in oog met ons staan. Dan is het belangrijk dat we er snel voor zorgen dat ze zich goed voelen bij onze camping. Natuurlijk is dat even een spannend moment. Zal de camping (en haar medewerkers) wel zo leuk zijn, als we hadden gedacht? Vaak zijn ze ook nog eens wat gestrest van huis gegaan. Zo uit het werk, de auto in om naar hun vakantiebestemming te vertrekken!
Het helpt dan om je direct voor te stellen met je voornaam, vragen of ze eerst naar hun plek willen, of graag eerst uitleg krijgen over alle ins & outs op en rond onze camping. Wanneer het vol staat met wachtende mensen is het misschien handig om het laatste juist aan te bieden op dit op een rustiger moment te gaan doen. Maar wanneer we in het hoog-hoogseizoen zitten, dan is er toch nooit een rustig moment. Neem dan gewoon wel de tijd om het direct te doen, dan heb je het in ieder geval niet vergeten om het te doen.
Dat eerste bezoek aan je camping, de eerste check-in die is van heel groot belang! Die kan het verblijf verder maken of kraken. Wanneer je al begint met meer te geven, dan de gast verwacht, dan sta je al op 1-0 voorsprong!
Ik ben benieuwd, hoe zag jouw meest memorabele check-in eruit? Misschien heb je nog mooie tips voor ons, zodat we die van ons nog beter kunnen uitvoeren? Laat je het ons weten? Wees welkom de polletjes Watersportcamping Heeg.

dinsdag 18 september 2018

Ga veel en snel samenwerken want

We werken steeds meer en meer samen met andere partijen. Het is intensief en tijdrovend, maar ach, anders zaten we toch maar wat voor de buis, zal ik maar zeggen.

Het afgelopen seizoen heb ik niet alleen op de creatieve sector ingezet (als altijd) maar vooral alle samenwerkingen gericht op het bereiken van de millenials. Juist door ons op deze groep vooral te richten, helpt ons om ook onze toekomst "veilig te stellen". Immers, de jeugd heeft de toekomst, de jeugd helpt bij een verfrissend, jong imago.
Het gaat lang niet altijd even makkelijk. Zo hadden we afgelopen weekend tientallen jongeren die hier een surfkamp op onze camping hadden. Het bracht ons naast de levendigheid ook nog wat "aandachts-puntjes" op. Zo was er sprake van wat geluidsoverlast bij sommige andere gasten. En waren de twee veldjes ronduit rommelig voor die twee dagen. Logisch dat andere gasten ons daarop wezen! Kamperen is en blijft ook met de andere gasten rekening houden.
Wanneer je voor het eerst gaat samenwerken met een nieuwe partij dan kan je eerst alles helemaal dicht gaan timmeren, met elkaar doornemen, op papier afspraken maken enz. Maar je kunt ook gewoon snel gaan beginnen en maar kijken wat je gedurende de samenwerking tegen gaat komen aan verbeter punten.
Wij houden van het model; gewoon maar snel opstarten en beginnen. Het grote voordeel is dat je dan direct al meer ervaring opbouwt en daarnaast vallen vooraf bedachte "risico's" vaak veel meer mee, dan vooraf bedacht. Hoezo zou alles eerst perfect uitgedacht moeten worden, terwijl niemand perfect is?
Een ander groot voordeel is dat je sneller, met meer partijen gaat samenwerken. je omarmt zo meer kansen!
Het is juist deze tijd die vraagt om en snelheid en kansen omarmen! Met wie ga jij onderzoeken met wie je kan samenwerken? ik ben benieuwd, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

zaterdag 15 september 2018

wat je wil temmen, moet je remmen

Gisteravond mocht ik op uitnodiging van de Rabobank het theaterspektakel "Stormruiter" bezoeken. Ademloos heb ik mijn ogen uitgekeken. Gevoel van enorme trots dat dit hier bij ons in Friesland is georganiseerd! Het stuk heeft me geraakt, en juist dat begon al vrij vroeg in het theaterstuk.

"Wat je wilt temmen, moet je remmen" werd er gezegd. Temmen is rustig met de mens leven en van nut zijn. Gedwee doen wat de mens wil.

Het zinnetje heeft mijn hoofd de hele dag al gehackt. Het danst maar rond en rond. Wat is dat toch met dat temmen?
Vorige week vierde mijn moeder haar 75ste verjaardag. Mijn moeder schijnt vooraf nog tegen papa hebben gezegd, dat hij mij "in toom" moest zien te houden.....
Mensen moet je dus in toom houden en wilde dieren tam. Komt allemaal op hetzelfde neer. Misschien ligt het aan mij, maar ik vind mensen die tam zijn, helemaal niet zo spannend en interessant als de wat wildere mensen, zal ik maar zeggen.
Ook in het stuk van de Stormruiter was er een mooi verschil te zien tussen de karakters die wat wildere plannen hadden en de mensen die volgzamer waren. We hebben elkaar nodig. We houden elkaar in balans. De wilde plannen worden langs de meetlat van nuttig en efficient gelegd. Toch zijn het juist de wildste plannen, die zorgen voor vernieuwing!

Nooit was het gelukt om deze enorme, spectaculaire theaterproductie te organiseren, wanneer er niet iemand met dit waanzinnig plan aan de slag is gegaan. En wat een geluk dat zijn enthousiasme is overgeslagen op nog een aantal partijen, die zich hier ook sterk voor gingen maken.

Laten we gewoon, af en toe eens goed kijken, welke wilde plannen we zouden kunnen gaan ontwikkelen. Vraag je medewerkers eens naar hun wildste plannen voor je organisatie. Wedden dat dat niet alleen een hoop energie geeft aan je medewerkers, maar mocht je ze gaan uitwerken, ook je organisatie verder zal gaan helpen.
Wat nu "willen temmen?" Kom op, we gaan gas geven! Welk wild plan heb jij? Ik ben benieuwd, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

vrijdag 14 september 2018

World Cleanup Day

In 150 landen wordt er op 15 september door heel veel vrijwilligers, zwerfafval verzameld en opgeruimd. Broodnodig als je weet dat er per jaar maar liefst 8 miljoen ton afval in onze zeeën terecht komt. Ieder jaar weer opnieuw. Een schrikbarende hoeveelheid!

En om nu te voorkomen dat er weer heel veel afval in een van onze zeeën komt, is het een goed idee om op deze dag al het zwerfafval op te ruimen. Eigenlijk zou dit elke dag moeten gebeuren, of nog beter, zou dit voorkomen moeten worden. Voorkomen dat iets afval kan gaan worden. Voorkomen dat afval gaat zwerven en zwerfafval verzamelen en wel opruimen. Het is allemaal en, en, en.
Ook wij gaan op die dag de hele camping afstruinen, we willen al het zwerfafval opruimen. Want we weten dat het niet alleen een veel nettere indruk zal gaan maken, maar zeker ook heel veel beter is voor deze omgeving. Zo lopen we tenminste niet de kans, dat afval ongewenst in de buik van een meeuw terecht komt, om maar wat te noemen.
Als we allemaal mee gaan doen, alle recreatie bedrijven, dan is afval meer een probleem dat we met elkaar moeten en willen op gaan lossen. Dan gaan we de wereld langzaam aan van haar gif af helpen. Want afval is gif! Het wordt de hoogste tijd dat we ons als organisatie ook verantwoordelijk gaan voelen voor het afval dat we met onze gasten produceren. Doe mee met de cleanup day, en merk wat voor een goed gevoel het geeft om je "shit" op te ruimen.
Ik ben benieuwd naar je ervaring, laat je het ons weten? Groet & glimlach, Watersportcamping Heeg.